Jednym z rozwiązań równania x^2+5x+c-4=0 jest liczba 0. Wyznacz parametr c oraz
Linaa: Jednym z rozwiązań równania x2+5x+c−4=0 jest liczba 0. Wyznacz parametr c oraz drugie
rozwiązanie.
10 lis 21:43
5-latek: Bedzie tak
x=0 bedzie jednym z rozwiazan rownania kwadratowego jesli to rownanie bedzie postaci
ax2+bx=0 bo wtedy rozwiazujesz to tak ax2+bx=x(ax+b)=0 to x=0 lub ax+b=0
Wiec z tego zapisu wynika ze c−4= ile zeby dostac postac x2+5x =0 ?
10 lis 21:51
5-latek: Wobec wyznacz teraz drugi pierwiastek
10 lis 21:55
Linaa: czyli c−4=0 ?
10 lis 22:15
5-latek: to c= ile ?
I ile rowna sie drugi pierwiastek? Schemat rozwazania masz
10 lis 22:23
linaaa: c=4
10 lis 22:27
5-latek: dobrze. a drugi pierwiastek policz ile wynosi
10 lis 22:29
Linaa: ale jak ten pierwiastek obliczyć ?
11 lis 15:44
5-latek: x2+5x=0 to x(x+5)=0 to x=0 lub x+5=0 to x= .....
11 lis 15:46
Linaa: x=−5
a teraz całość to która bd ?
11 lis 16:09
Linaa: z czego obliczyć to drugie rozwiązanie ?
11 lis 16:16
Linaa: z czego to obliczyć ?
11 lis 19:22
5-latek: Przeczytaj jeszcze raz dokladnie −−jesli trzeba kilka razy moj post z godz godz 21 . 51 i
napisz jakie beda rozwiazania x2+5x=0
11 lis 19:28
Linaa: x=0 v x=−5
i tylko tyle ? na tym koniec? czy coś jeszcze ?
11 lis 20:14
sushi_ gg6397228:
odpowiedz: drugi pierwiastek to ..., "c=..."
11 lis 20:17