Tekstowe - funkcja kwadratowa - matura rozszerzona - ciekawe - trudne
immfine : W banku w pierwszym roku oszczędzania stopa procentowa była równa p%, w drugim roku była o 2%
niższa. Po dwóch latach, przy rocznej kapitalizacji odsetek, stan konta wzrósł z 1000zł do
1232zł. Oblicz p.
UWAGA! Nie chodzi mi tutaj o 2 punkty procentowe (to umiem wykonać) tylko o 2%, więc obliczenia
wyjdą pewnie bardzo skomplikowane. Ja się w nich pogubiłam, liczyłam deltę itd, ale proszę o
pomoc w poprawnym rozwiązaniu. Z góry bardzo dziękuje za pomoc!
10 lis 21:42
Mila:
| | p | |
1000+1000* |
| =1000+10p stan konta po roku |
| | 100 | |
| 2 | |
| *p − o tyle zmniejszylo sie oprocentowanie w skali roku |
| 100 | |
0,98p− nowe oprocentowanie
| | 98 | |
1000+10p+ |
| p*(1000+10p)=1232 |
| | 10000 | |
Wychodzi około 11 %, nie odliczałam podatku.
Natomiast z punktami procentowymi to tak:
| | p−2 | |
1000+10p+ |
| *(1000+10p)=1232 |
| | 100 | |
p=12
11 lis 00:35