wartość
Alois~: obliczyć przybliżoną wartość
proszę o sprawdzenie
ln 0,99
korzystam z wzoru f(x
o + Δx) ≈ f'(x
o) Δx
f(x) = ln x
x
o =1
Δx= −0,01
f(1−0,01) ≈f(1) + f'(1)(−0,01)
f(0,99)≈f(1) + 0,01 * 0
ln0,99≈ln 1
..cos chyba bez sensu
10 lis 21:35
wredulus_pospolitus:
f(xo + Δx) ≈ f'(xo) Δx
to chyba nie tak
a to nie taki jest wzór

f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0)*Δx − f'(x
0)
10 lis 21:38
wredulus_pospolitus:
albo z + ... tia ... z +
10 lis 21:38
Alois~: faktycznie.. źle spisane i widze tez juz swoj bład ( zaraz zobacze czy wyjdzie )
10 lis 21:40
wredulus_pospolitus:
jeszcze raz ... wzór powinien być:
f(x0 + Δx) ≈ f'(x0)*Δx + f(x0)
gdyż wynika z przekształcenia 'granicy' w definicji pochodnej
10 lis 21:41
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
ln0,99 ≈ |
| *(−0,01) + ln1 = −0,01 |
| | 1 | |
10 lis 21:42
Alois~: dzięki.. !
10 lis 21:44