skala
DZasta: Proszę o zrobienie

jaka trzeba przyjac skale zeby plan kwadratu o polu 84 km2 zajal na mapie kwadrat o polu 84 mm2
10 lis 21:10
wredulus_pospolitus:
1km −−> 1mm
no to jaka ma być skala
10 lis 21:17
DZasta: Jak jaka

Gdybym wiedziała , nie prosiłabym nikogo o pomoc
10 lis 21:19
nwmmmm: 1: 1000 ?
10 lis 21:20
DZasta: dziekuje bardzo

a jakie obliczenie mam zapisac?
10 lis 21:23
dero2005:
| 1 mm | | 1 mm | | 1 mm | |
| = |
| = |
| = 1 : 1000000 |
| 1 km | | 1000 m | | 1000000 mm | |
wtedy bok kwadratu o pow 84 km
2 ma 9,16515139 km w rzeczywistości a na mapie w skali
1:1000000 będzie miał 1000000 razy mniej czyli 9,16515139 mm, czyli kwadrat na mapie będzie
miał powierzchnię 84 mm
2
11 lis 09:55
as: To nie jest poprawny wynik dero2005
17 gru 17:36
dero2005:
as: podaj prawidłowy wynik
17 gru 17:39