wykaż, że
asia: 3√ √5+2 − {3√ √5−2 =1
10 lis 20:39
Eta:
| | √5+1 | | 1+3√5+15+5√5 | | 16+8√5 | |
( |
| )3= |
| = |
| = √5+2 |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
| | √5−1 | |
( |
| )3=......... = √5−2 |
| | 2 | |
| | √5+1 | | √5−1 | | 2 | |
i otrzymasz: L= |
| − |
| = |
| = 1=P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 lis 20:57
irena_1:
a=3√√5+2−3√√5−2
a3=√5+2−33√(√5+2)2(√5−2)+33√(√5+2)((√5−2)2−√5+2=
=4−33√(5−4)(√5+2)+33√(5−4)(√5−2)=
=4−3(3√√5+2−3√√5−2)=4−3a
a3=4−3a
a3+3a−4=0
a3−a2+a2−a+4a−4=0
(a−1)(a2+a+4)=0
a=1 (równanie kwadratowe nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych).
Jedyna liczba rzeczywista spełniająca ten warunek to a=1
Wniosek:
3√√5+2−3√√5−2=1
10 lis 20:59
Eta:
10 lis 21:00
Saizou :
albo inaczej
niech
a=3√√5+2
b=3√√5−2
szukane
a−b=?
rozwiązanie
a*b=3√(√5+2)(√5−2)=1
a3−b3=√5+2−√5+2=4
(a−b)3=a3−3a2b+3ab3−b3=a3−b3−3ab(a−b)=4−3(a−b)
(a−b)3=4−3(a−b) niech x=a−b
x3=−3x+4
x3+3x−4=0 szukamy całkowitych rozwiązań wielomianu, jest tylko jedno i wynosi ono x=1,
zatem x=1
a−b=1
c.n.w
10 lis 21:03
hak: Asia ty i tak liczyc nie potrafisz
10 lis 21:11
Eta:
Ejj Saizou
przecież to samo napisała irena !
10 lis 21:22
Saizou : wiem ale jak pisałem to nie widziałem, czy irena zamieściła swój post
10 lis 21:44