Oblicz pole czworokąta
axsley: Oblicz pole P czworokąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i prostymi o równaniach:
y=2x+3 oraz y=6−x
odp. P=16,5
Wychodzi jakiś bezsensowny czworokąt, którego nie umiem obliczyć pola, pozostałe w tym zadaniu
były trapezami. Z góry dziękuję
10 lis 20:09
Bizon:

... z całeczką czy bez?
10 lis 20:23
Bizon:
... jeśli bez ... to od pola większego trójkąta odejmij pole mniejszego ...
10 lis 20:24
Eta:

Widzisz trapez i trójkąt ( połowa kwadratu o boku długości
5
wymiary trapezu a= 3, b= 5 i h=1
dokończ obliczenia .....
10 lis 20:29
axsley: Dzięki!
10 lis 20:42