Wielomiany
Blue: Twierdzenie:
Jeśli x1, x2, x3 są pierwiastkami równania x3+bx2+cx+d=0, to
1) x1+x2+x3 = −b
2) x1x2+x2x3+x3x1= c
3) x1x2x3 = −d
Wiedząc, że równanie x3 −9x+4 =0 ma trzy pierwiastki rzeczywiste,
c) oblicz sumę odwrotności pierwiastków tego równania
d) ustal, ile ma dodatnich pierwiastków.
10 lis 20:03
irena_1:
a)
b)
x
1x
2x
3=−4
czyli ilość ujemnych pierwiastków jest liczbą nieparzystą
x
1+x
2+x
3=0
czyli nie mogą być same ujemne
Wniosek− jeden ujemny i 2 dodatnie
10 lis 20:43
Mila:
1) x
1+x
2+x
3 = 0
2) x
1*x
2+x
2*x
3+x
3*x
1=−9
3) x
1*x
2*x
3=−4
d) iloczyn ujemny⇔3 pierwiastki ujemne lub 1 ujemny i dwa dodatnie , ponieważ suma pierwiastków
jest równa zero, to nie mogą być 3 ujemne⇒są dwa pierwiastki dodatnie.
| | x1*x2+x2*x3+x3*x1 | | −9 | | 9 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x1*x2*x3 | | −4 | | 4 | |
10 lis 20:51