rozłóż na czynniki
jerey: rozłóż wielomian na czynniki:
−x5−x4+x+1
10 lis 19:52
daras: widać, że x=1 jest pierwiastkiem, bo W(1)=0 więc podziel go przez (x−1) itd.
10 lis 19:54
Eta:
−x4(x+1) +(x+1)= (x+1)(1−x4) = (x+1)(1−x2)(1+x2) = (x+1)(1−x)(x+1)(x2+1)
10 lis 19:54
Saizou :
a po co dzielić

−x
4(x+1)+1(x+1)=
(x+1)(−x
4+1)=
−(x+1)(x
4−1)=
−(x+1)(x
2−1)(x
2+1)=
−(x+1)
2(x−1)(x
2+1)
10 lis 19:56
jerey: dzieląc go otrzymałem reszte. pewnie zle podzieliłem wielomian. Ale ta metoda jest znacznie
szybsza. Dziekuje Eta, Saizou.
10 lis 20:14
daras: bo podstawianie i dzielenie może jest wolniejsze ale niezawodne, poza tym nie wymaga myślenia i
dzieląc można się zająć czymś innym
11 lis 11:52