Wyrażenie W
Marcin: Cześć, mam kłopot z tym zadaniem.
| | x + 4 | | A | | B | |
Wyrażenie W = |
| można przedstawić w postaci sumy |
| + |
| , |
| | (x−1)2 | | (x−1) | | (x−1)2 | |
gdzie A∊R, B∊R. Wyznacz A i B.
10 lis 19:42
irena_1:
| A | | B | | A(x−1)+B | | Ax−A+B | | x+4 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
A=1
−A+B=4
A=1
B=5
10 lis 19:58
Marcin: Rozumiem zapis tylko nie jestem pewny skąd się wzięło, że A = 1. Dlatego, że przy x stoi 1 i Ax
i x
mają te same potęgi?
10 lis 20:23
irena_1:
Tak. Wielomian Ax−A+B jest równy wielomianowi x+4, jeśli A=1 i −A+B=4
10 lis 20:36