pomoc
pomoc: Proszę o rozwiązanie zadania

y" − 3y' + 2y = 4e
3x
10 lis 19:31
Krzysiek: zacznij od rozwiązania równania jednorodnego:
y''−3y'+2y=0
10 lis 19:39
pomoc: r2 − 3r + 2 = 0
Δ= 1
r1 = 1
r2 = 2
y1 = c1e1 + c2e2x
y2 = Ax + B
y' = A
y'' = 0
Niby tam wychodzi takie coś: 0 −3A + 2(Ax+B) = 4e3x
−3A + 2Ax + 2B = 4e3x
2Ax + 2B − 2A = 4e3x
I dalej nie wiem, co z tym zrobić.
10 lis 19:46
Krzysiek: y1=c1ex+c2e2x
metodą przewidywania szukasz rozwiązania w postaci:
y2=Ae3x
przewidujesz rozwiązanie w postaci wielomianu gdy po prawej stronie masz wielomian.
jak po prawej stronie masz sinx,cosx, to wtedy rozwiązanie to będzie też coś z sinx i cosx a
nie wielomian.
10 lis 19:51
pomoc: Ok, dalej będę wiedział

Dzięki.
10 lis 19:55