logarytmy
całyja: hej, pomożecie?
log(x−5) 2 + log (x−6) 2 = 2
x−5 i x−6 to podstawy logarytmów
10 lis 19:30
całyja: x−5>0 i x−5≠1 i x−6>0 i x−6≠1
x>5 x≠6 x>6 x≠7
10 lis 19:35
całyja: co teraz?
10 lis 19:36
całyja: gdyby podstawy były takie same, mógłbym skorzystać ze wzoru i pomnożyć liczby logarytmowane,
a tak..
10 lis 19:39
całyja: chyba, że skorzystam ze wzorku na zmianę podstawy
wyjdzie mi wtedy
1/ (log2 (x−5)) + 1/(log2 (x−6)) = 2
ale co dalej? help!
10 lis 19:45
całyja: mogę teraz obie strony podnieść do potęgi −1?
10 lis 20:00
całyja: help, nie zostawiajcie brata w potrzebie
10 lis 20:04
asdf: nie mozesz tak od razu podniesc, chyba, ze chodzi Ci o takie coś:
| | 1 | |
[ log2(x+5) + log2(x−6) ] −1 = |
| |
| | 2 | |
10 lis 20:08
asdf: ale teraz już łatwo, bo mozesz skorzystac z takich wzorów:
pierw z:
log
ab + log
ad = log
a(b*d)
a pozniej zeby pozbyc sie jedynki masz:
log
ab
c = clog
ab
w razie czego pytaj
10 lis 20:09
całyja: wtedy mam
log
2 {(x+5)(x−6)} = 2
log
2 {x
2 − x − 30}=2
1=x
2 − x − 30
na razie dobrze
10 lis 20:14
całyja: ale chyba przekształcenie z tą potęgą −1 się nie zgadza, bo mi chodziło o to, że to są ułamki
1/... + 1/....=2
10 lis 20:17
asdf: aha...sprobuj klasycznie sprowadzic do wspolnego mianownika, sorry ale ja czasu nie mam
10 lis 20:23
całyja: gdy sprowadzę do wspólnego mianownika, będzie mnóstwo liczenia, nie da się jakoś szybciej?
10 lis 20:27
asdf: pokombinuj moze ze wzorem:
| | logcb | |
logab = |
| , czy jakos tak, dawno logarytmow nie liczylem, sprawdz czy on jest |
| | logca | |
dobry. Po 23 skoncze swoją robote to Ci rozwiaze te zadanie
10 lis 20:36
nikk: dzięki
10 lis 20:39
całyja: ma ktoś pomysł
11 lis 19:19