| 5n * n! | nn | |||
∑ | mi wychodzi | i nie wiem co dalej szereg ma być | ||
| nn | (n+1)n |
| 5n * n! | ||
an = | ||
| nn |
| 5n+1* ( n +1) ! | ||
an+1 = | = | |
| ( n + 1)n+1 |
| 5*5n* n ! *( n + 1) | 5*5n * n ! | |||
= | = | |||
| ( n + 1)*( n +1)n | ( n + 1)n |
| an +1 | 5*5n * n ! | nn | 5 nn | ||||
= | * | = | = | ||||
| an | ( n +1)n | 5n * n ! | ( n +1)n |
| n | 1 | 1 | ||||
= 5*( | )n = 5*( | )n = 5* | ||||
| n + 1 | 1 + 1n | (1 + 1n)n |
| an + 1 | 5 | |||
lim | = | > 1 | ||
| an | e |
| 5n * n! | ||
an = | ||
| nn |
| 5n+1* ( n +1) ! | ||
an+1 = | = | |
| ( n + 1)n+1 |
| 5*5n* n ! *( n + 1) | 5*5n * n ! | |||
= | = | |||
| ( n + 1)*( n +1)n | ( n + 1)n |
| an +1 | 5*5n * n ! | nn | 5 nn | ||||
= | * | = | = | ||||
| an | ( n +1)n | 5n * n ! | ( n +1)n |
| n | 1 | 1 | ||||
= 5*( | )n = 5*( | )n = 5* | ||||
| n + 1 | 1 + 1n | (1 + 1n)n |
| an + 1 | 5 | |||
lim | = | > 1 | ||
| an | e |