prosze o pomoc -szczegółowe rozwiazanie
regina: sin (−1320 )* tg 840 + cos (−2100)
10 lis 18:46
matyk: Wzory redukcyjne znasz?
10 lis 18:49
regina: no niby mam wypisane te wzory redukcyjne ale jakos nie moge tego pojac
10 lis 19:01
regina: jest 6 twierdzen i nie wiem pod jakim je robic
10 lis 19:02
Janek191:
sin ( − α) = − sin α
cos ( − α ) = cos α
10 lis 19:24
Janek191:
sin ( − 1320
o)* tg 840
o + cos( − 2100
o) =
= − sin ( 3*360 + 240)
o * tg (4*180 + 120)
o+ cos ( 5*360 + 300)
o =
= − sin ( 180 + 60)
o*tg( 90 + 30)
o + cos ( 360 − 60)
o =
| | √3 | |
= − ( − sin 60o)* ( − ctg 30o) + cos 60o = |
| *( − √3) + 0,5 = |
| | 2 | |
= 1,5 + 0,5 = 2
==============
10 lis 19:32
regina: nic jednak mi to nie mówi −dopiero zaczynam stawic pierwsze kroki z tym i nie bardzo moge pojac
czy ktos moze rozwiazac i wtedy pokolei sobie jakos to poukładam
10 lis 19:33
regina: dziekuje bardzo Janek 191 −jestem bardzo wdzieczna
10 lis 19:34
Janek191:
Na końcu jest pomyłka − zgubiłem minusa

Powinno być
= − 1,5 + 0,5 = − 1
===============
10 lis 19:35
Janek191:
Funkcje sinus i cosinus mają okres 360o, więc
cos ( α + 360o* k) = cos α
sin ( β + 360o*k) = sin β
Funkcje tangens i cotangens mają okres 180o, więc
tg ( α + 180o * k) = tg α
ctg ( β + 180o*k ) = ctg β
oraz trzeba zastosować wzory redukcyjne.
10 lis 19:40
Janek191:
Funkcje sinus i cosinus mają okres 360o, więc
cos ( α + 360o* k) = cos α
sin ( β + 360o*k) = sin β
Funkcje tangens i cotangens mają okres 180o, więc
tg ( α + 180o * k) = tg α
ctg ( β + 180o*k ) = ctg β
oraz trzeba zastosować wzory redukcyjne.
10 lis 19:40