rachunek prawdopodobienstwa
Pawel: RACHUNEK PRAWDOPODOBIEŃSTWA
1)
Ala, Ola i 5 chłopców siadają w przypadkowym porządku na ławce. Jakie jest prawdopodobieństwo
,ze Ala i Ola usiądą obok siebie ?
d) inna odp.
2)
Suma dwóch liczb jest równa 999. Do napisania obu liczb użyto dwóch cyfr. Ile jest takich par
liczb ?
a) 17
b) 18
c) 19
d) inna odp.
3) Dwa pionki pionek A i pionek B − przesuwają sie wzdłuż osi układu współrzędnych z punktu (
0,0 ) do punktu ( 3,7 ). Mogą poruszać sie tylko o jedną jednostkę w prawo lub w górę,
wybierając trase w sposób losowy. Pionek A już dotarł do celu. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że pionek B będzie poruszał się tą samą drogą co A ?
odp: ........
10 lis 18:41
Pawel: ref
10 lis 20:15
irena_1:
1.
Wszystkich ustawień na ławce jest 7!
Żeby dwie dziewczynki siedziały obok siebie, "sklejamy" dwa sąsiednie miejsca. Mamy tu więc
6!*2 możliwości.
10 lis 20:16
Janek191: z.1
AOXXXXX lub OAXXXXX
XAOXXXX lub XOAXXXX
XXAOXXX lub XXOAXXX
XXXAOXX lub XXXOAXX
XXXXAOX lub XXXXOAX
XXXXXAO lub XXXXXOA
Mamy więc
I Ω I = 7 !
I A I = 2*6*5!
| | 12* 5 ! | | 12 | | 2 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 7 ! | | 6*7 | | 7 | |
10 lis 20:17
Janek191: z.1
AOXXXXX lub OAXXXXX
XAOXXXX lub XOAXXXX
XXAOXXX lub XXOAXXX
XXXAOXX lub XXXOAXX
XXXXAOX lub XXXXOAX
XXXXXAO lub XXXXXOA
Mamy więc
I Ω I = 7 !
I A I = 2*6*5!
| | 12* 5 ! | | 12 | | 2 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 7 ! | | 6*7 | | 7 | |
10 lis 20:17
irena_1:
2.
Wydaje mi się, że 19:
900+9
990+9
909+90
888+111
881+118
818+181
188+811
Podobnie
777+222
772+227
727+272
277+722
Podobnie 4 liczby z 6 i 3, 4 liczby z 5 i 4
Razem: 4*4+3=19
ale może nie wszystkie liczby znalazłam
10 lis 20:20
Janek191:
900 + 9 = 909
10 lis 20:24
irena_1:
3.
Musimy zrobić 10 kroków, w tym 3 w prawo (i 7 w górę). Z dziesięciu kroków wybieramy 3 miejsca
dla ruchu w prawo.
| | | | 10*9*8 | |
Wszystkich możliwości jest więc | = |
| =120 |
| | | 2*3 | |
10 lis 20:24
irena_1:
900+99, "zgubiłam" jedną dziewiątkę.
10 lis 20:26
Pawel: super, dzieki za odp. i za swietne wyjasnienie, dziekuje bardzo.
10 lis 22:46
Pawel: na widowni siedzi n osób ( n ≤ 12 ). Dla jakiej najmniejszej liczby n prawdopodobieństwo, że co
najmniej dwie spośród obchodzą urodziny w tym samym miesiącu, jest większe od 0,5 ?
19 lis 17:48
Pawel: juz mam. n =5 ?
Q = 12n
A' = 12 * 11 * ... ( 12 − ( n −1 ))
P(A) = 1 − P(A') , tak bedzie dobrze >
19 lis 18:00