matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne studia
Alois~:
podaj dziedzine funkcji i oblicz pochodna
POPROSZE OS SPRAWDZENIE
arcsinx
f(x) = 1 +
logx
moje zapiski
dz: logx≠0 ⇒ c>0
i to chyba za mało
logx + arcsinx
f(x) =
logx
logx + arcsinx
f'(x) = (
)'
logx
logx
arcsinx
i po uproszczeniu wyszło mi ... =
+
√
1−x
2
x ln10
10 lis 18:31
Mila:
D: arcsin(x) ma dziedzinę :<−1,1> log (x), x>0 i logx≠0⇔x≠1 Dziedzina f(x): x∊(0,1)
log(x)
arcsinx
−
√
1−x
2
xln10
f'(x)=
log
2
x
10 lis 19:03
Alois~:
o.. czyli prawie się zgadza, zjadłam logarytm
wielkie dzięki
Mila
..
10 lis 20:49
Mila:
10 lis 20:51