sprawdż czy prawdziwa jest równość
Krzysztof:
3√−816 / 3√−517
ma wyjść
116
a mi wychodzi
3√116
nie wiem jak się pozbyć pierwastka
10 lis 18:17
sushi_ gg6397228:
najpierw zamien na ulamki niewłaściwe
10 lis 18:18
Krzysztof: to wiem potem to się ładnie skróci tylko nie wiem jak zlikwidować pierwastek
10 lis 18:20
sushi_ gg6397228:
zapisz to, to zobacze co wychodzi
10 lis 18:20
Krzysztof: 3√496 / 3√367 = 3√76 = 3√116
10 lis 18:23
sushi_ gg6397228:
zapisz to bez pierwiastkow
10 lis 18:25
Krzysztof: 496 + 367 = 76 = 116
10 lis 18:26
Krzysztof: zamiast plusa jest dzielenie
10 lis 18:27
sushi_ gg6397228:
to nie umiesz dzielic
10 lis 18:28
Krzysztof: słucham?
rozwiń
10 lis 18:29
sushi_ gg6397228:
jak sie dzieli ułamki ?
wykonaleś "dziwne" przekształcenie, bo wynik chyba z choinki się wziął
10 lis 18:31
Krzysztof: 496 / 367 to skracamy 49 przez 7 a 36 przez 6 zostaje 71 / 61 następnie
71 * 16 powstaje w ten sposób 76 czyli 116
10 lis 18:36
sushi_ gg6397228:
| 4 | | 2 | |
| / |
| ==== to według Ciebie jest 8 ? |
| 1 | | 1 | |
10 lis 18:38
Krzysztof: co ? chyba zadania pomyliłeś
to co napisałeś równa się 2
10 lis 18:40
Krzysztof: ps jak zrobiłeś że u ciebie to wygląda to tak przejrzyście
10 lis 18:40
sushi_ gg6397228:
TY tak samo zrobiles−−> pokazałem TWÓJ tok rozumowania
to teraz zmień u siebie
10 lis 18:42
Krzysztof: to może ty pokaż jak to powino być poprawnie wykonane
10 lis 18:44
sushi_ gg6397228:
jakim "cudem" wyliczyłeś w moim przykładzie "2" a nie "8" − policz w ten sam sposób u Ciebie
10 lis 18:45
Krzysztof: mogłeś od razu powiedzieć że przy dzieleniu niewolno skracać.
10 lis 18:56
sushi_ gg6397228:
musiałeś sam do tego dojść, pokazywałem i naprowadzałem; przynajmniej masz to szczeście, że na
to wpadłeś i będziesz teraz o tym pamiętał
10 lis 18:57
Krzysztof: powiedz mi tylko jeszcze jak można pozbyć się pierwiastka
10 lis 19:00
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz ile wyszlo w koncu
10 lis 19:01
Krzysztof: 496 * 736 nie wiem czy można coś ty skrócić przynajmniej ja tego nie widzę pomnożyłem
to i wyszło 343216
10 lis 19:04
sushi_ gg6397228:
a kto kazał wymnazać, rozbijamy na czynniki liczby
49=.... * ...
36= ...* ....
10 lis 19:09
Krzysztof: 49=7*7
36=6*6 lub 9*4
10 lis 19:11
sushi_ gg6397228:
to teraz zapiszemy , to co podałeś; pomysl, co trzeba dać do mianownika
10 lis 19:13
całyja: 49= 7*7
36=62= 22 * 32
a tak w ogóle
49/6 * 7/36 = ((7/6)3)(1:3) = 7/6
10 lis 19:16
Krzysztof: tylko mi nie mów ze to będzie 73 przez 63 i potem skracamy potęgi przez pierwiastek i w ten
sposób się go pozbywamy
10 lis 19:19
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
10 lis 19:22
Krzysztof: ech
dzięki
10 lis 19:23
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
10 lis 19:24
oj: jak się mnoży ułamki, 1−szy się przepisuje, a potem mnoży przez odwrotność 2−go i wtedy dopiero
można skracać
10 lis 19:24