pomóżcie ! :)
asia : oblicz pole trapezu ktorego katy ostre maja miary 45 i 60 stopni a krotsza podstawa i dłuższe
ramie mają dł 8cm
10 lis 17:52
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
10 lis 17:52
asia : rysunek sama narysowałam
10 lis 17:53
sushi_ gg6397228:
to go narysuj tutaj,
potem trzeba policzyc z trygonometrii wysokosc itd
10 lis 17:55
Janek191:

b = 8 cm
α = 45
o β = 60
o
Mamy
h
2 + h
2 = 8
2
2 h
2 = 64
h
2 = 32 = 16*2
h =
√16*2 = 4
√2
oraz
| h | | h | | 4√2 | |
| = tg β ⇒ h = x*tg 60o ⇒ x = |
| = |
| |
| x | | tg 60o | | √3 | |
zatem
| | 4 √6 | |
a = h + 8 + x = 4 √2 + 8 + |
| |
| | 3 | |
Pole trapezu:
| | 4√6 | |
P = 0,5( ( a + b)*h = 0,5*( 4√2 + 8 + |
| + 8}* 4√2 = |
| | 3 | |
| | 8√12 | | 16√3 | |
= 16 + 16√2 + |
| = 16 + 16√2 + |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
Odp. P = 16*[ 1 + √2 + |
| ] cm2 |
| | 3 | |
==================================
10 lis 18:22