Wyznaczyć DZIEDZINĘ
noname: f(x) = √(x+1)/x
Wypisuję założenia:
(x+1) / x ≥ 0 ∧ x >0
x+1 ≥ 0
x ≥ −1
Wychodzi mi zatem D=R+
W odpowiedziach jest D=(−∞;−1>∪(0;+∞). Gdzie popełniłam błąd?
10 lis 17:36
wredulus:
A czemu zalozenie ze x>0
10 lis 17:39
sushi_ gg6397228:
to nie tak sie rozwiazauje nierownosc f. wymiernych
10 lis 17:39
noname: bo gdy skorzystam z własności
√a/b = √a/√b to wychodzi f(x) = √x+1/√x
√x ⇒ x≥0 a skoro to wyrażenie jest w mianowniku to zostaje samo x>0
10 lis 17:47
noname: to jak się rozwiązuje? proszę o pomoc
10 lis 17:48
10 lis 17:48
10 lis 17:49
noname: dalej nie wiem, gdzie jest błąd w moim rozumowaniu, ma ktoś jakiś pomysł?
10 lis 17:57
sushi_ gg6397228:
masz link, obejrzyj wszystkie przyklady i zrob swoj, tak jak w linku
10 lis 17:58
noname: Jeszcze raz ...
f(x) =
√(x+1)/x
Zał.:
x+1 ≥ 0 ∧ x > 0
x ≥ −1
Moje założenia wynikają z własności
√a/b =
√a/
√b
Wychodzi mi D=R
+ 
Ludzie, pomóżcie, pilne.
10 lis 18:17
sushi_ gg6397228:
Tobie już pomóc nie da się;
przeczytaj link i WŁĄCZ MYŚLENIE
10 lis 18:19
5-latek: | | x+1 | |
Ta nierownosc wymierna rozwiazuje sie tak |
| ≥0 i x≠0 to zamieniajc iloraz na iloczyn |
| | x | |
nie zmieniamy znaku wyrazenia wymiernrgo wiec bedzie x(x+1)≥0 popatrz ze to jest
nierownosc kwadratowa x
2+x≥0 wiec kiedy ta nierownosc bedzie ≥0 z wylaczeniem zera ?
Napisz przedzialy
10 lis 18:22
noname: dzięki, 5−latek
a co do sushi gg6397228 − jak nie chcesz pomagać, to nie pomagaj, łaski mi nie robisz
10 lis 18:30
5-latek: Tylko jest taka sprawa. Ty to powinnas wiedziec .Takie rzeczy to byly w liceum a nie na
studiach .
On Ci pomagal jak mogl ,. Dostalas link od niego . jakiej wiecej pomocy oczekiwalas od niego ?
10 lis 18:38
noname: sorry, ale jestem w 1 klasie liceum
10 lis 18:41
noname: Przepraszam, jeśli kogoś uraziłam. Jestem w 1 klasie liceum jakby co : )
10 lis 18:42
noname: może macie mnie dość i uważacie, że jestem beznadziejna, ale może mógłby mi ktoś rozwiązać to
zadanie porządnie krok po kroku?
10 lis 18:48
matyk: Wyznaczamy dziedzinę. Pierwiastek jest określony, kiedy wyrażenie pod nim jest nieujemne.
Tutaj mamy dwie możliwości:
I − korzystamy z tradycyjnej metody uczonej w szkole
| x+1 | |
| ≥0 ⇔ x(x+1)≥0 ⇔ x∊ (−∞,0) ∪<1,+∞) − wyrzucamy 0, bo nie wolno dzielić przez 0. |
| x | |
10 lis 18:54
matyk: II sposób:
ułamek jest większy lub równy zero gdy:
(licznik jest większy bądź równy 0 i mianownik większy od 0) lub (licznik jest mniejszy bądź
równy 0 a mianownik jest ujemy)
Mamy dwa warunki i sprawdzamy

− mi się nie chce
10 lis 18:56
ziomek: dziękuję za pomoc ; )
10 lis 18:58
noname: to ja dziękuję, mi bardziej się przydało rozwiązanie
10 lis 18:59