oblicz procentyt
Kasia: Witam prosze o pomoc po obniżce 25% płaszcz kosztuje 300zł.
Ile kosztował płaszcz przed obniżką?
Ile podatku trzeba odprowadzić po sprzedaży jeżeli jest 23% vat.
Pozdrawiam
10 lis 17:20
sushi_ gg6397228:
z czym masz problem ?
10 lis 17:22
daras: a w której jesteś klasie?
10 lis 17:23
Kasia: Nie czaje procentów
10 lis 17:25
5-latek: czyli rosnie nam przyszla wlascicielka butiku

cena plaszcza przed obnizka −−x zl
wiec x−25%x=300 wylicz z tego x
Ile podatku? To co Ci wyjdzie pomnoz przez 23% i masz ile musisz podatku odprowadzic
10 lis 17:27
5-latek: Ale jak pozyczysz kolezance na 10% to wiesz ile to jest Tak?
10 lis 17:28
dero2005:
x − 0,25*x = 300 zł
x(1−0,25) = 300
0,75x = 300
| | 300 | |
x = |
| = 400 zł ⇒ cena przed podwyżką |
| | 0,75 | |
| 300 | |
| *23% = 56,10 zł podatek VAT |
| 1,23 | |
10 lis 17:29
Kasia: Dziękuje
10 lis 17:30
daras: @5latek
która do obliczania procentów będzie zatrudniać biuro podatkowe
10 lis 17:34
5-latek:
10 lis 17:35
daras: a podatek będzie trochę większy
10 lis 17:51
dero2005:
@daras poczym tak sądzisz?
10 lis 19:05
daras: 300 x 23% = 69
10 lis 19:56
dero2005:
tak się podatku nie liczy. Cena składa się z ceny netto i 23% VAT od ceny netto
243,90 + 23%*243,90 = 300
wg twojej konstrukcji cena netto wynoisła by 300− 69 = 231
23%*231 = 53,13 to cena wyniosła by 284,13
10 lis 20:10
daras: to chyba też muszę skorzystać z usług biura podatkowego

tylko ciekawe czy autor zadania też to wiedział
10 lis 20:14