matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
mutarexi:
Sprawdz równość:
4
2arctg2 + arcsin
= π
5
10 lis 16:43
pytanko:
ma ktoś jakiś pomysł ?
10 lis 18:37
AS:
Wprowadzam oznaczenia 2*arctg2 = α ⇒ tg(α/2) = 2 arcsin(4/5) = β ⇒ sin(β) = 4/5 oraz α + β = π tg(α + β) = tg(π) = 0
tg(α) + tg(β)
= 0 ⇒tg(α) + tg(β) = 0 [1]
1 − tg(α)tg(β)
2*tg(α/2)
4
tg(α) =
= −
1 − tg
2
(α/2)
3
sin(β)
tg(β) =
= 4/3
√
1 − sin
2
(β)
Wstawiając do [1] mamy −4/3 + 4/3 = 0 c.n.u.
10 lis 18:56