Jak wyliczyć liczbę naturalnych dzielników?
Mary: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej dodatniej liczbę jej naturalnych
dzielników większych od 1. Podaj:
a) Wartości f (1) , f(2), f(24), f (100).
b) przykład dwóch liczb naturalnych a i b, takich że f(a)=f(b)= 2.
proszę o pomoc
10 lis 16:31
sushi_ gg6397228:
Czy rozumiesz treść zadania ?
10 lis 17:13
Janek191:
n ∊ N+
f(n) = ilość naturalnych dzielników liczby n , większych od 1
a)
f(1) = 0, bo D1 = { 1}
f(2} = 1, bo D2 = { 1, 2}
f(24) = 7, bo D24 = { 1,2,3,4,6,8,12,24}
f(100) = 8 , bo D100 = { 1,2,4,5,10,20,25,50,100}
10 lis 17:24
Janek191:
n ∊ N+
f(n) = ilość naturalnych dzielników liczby n , większych od 1
a)
f(1) = 0, bo W1 = { 1}
f(2} = 1, bo W2 = { 1, 2}
f(24) = 7, bo W24 = { 1,2,3,4,6,8,12,24}
f(100) = 8 , bo W100 = { 1,2,4,5,10,20,25,50,100}
10 lis 17:24
Janek191:
b) Np. a = 4 , b = 9
bo
f( 4) = 2 bo D4 = { 1,2,4 }
f(9) = 2 bo D9 = { 1, 3, 9}
10 lis 17:29