Granica funkcji
Ksss: Znajdź granicę S(h), gdzie S(h) oznacza powierzchnię całkowitą stożka o ustalonej podstawie r i
wysokości h.
Rozumiem, że S(h)=πr2+πrl=πr(r+l). Co dalej, jak obliczyć granicę czegoś takiego?
Dziękuję za pomoc.
10 lis 16:25
Ksss: l nie jest dane, więc jak mam je zapisać?
10 lis 16:33
Ksss: Doszłam do tego, że l można zapisać jako √h2 + r2. Jak policzyć granicę?
10 lis 16:42
Ksss: Bardzo proszę o pomoc, jeśli jest ktoś w stanie obliczyć tę granicę.
10 lis 16:57
Ksss: Ponawiam, bo bardzo mi zależy na tym zadaniu.
10 lis 19:13
MQ: Granicę w jakim punkcie?
10 lis 19:18
Ksss: Nie mam pojęcia. Treść zadania jest taka, jaką podałam. Może h ma zbiegać do ∞?
11 lis 12:39
MQ: Tak jak wyliczyłaś, masz wzór:
S(h)=πr(r+√h2+r2)
Skoro r jest stałe, to:
gdy h→+∞, to S(h)→+∞
gdy h→0, to S(h)→=πr(r+√02+r2)=πr(r+√r2)=πr(r+r)=πr*2r=2πr2
11 lis 12:46