Rownanie
Dawid: Rozwiąż układ równań
2|x| + 4y = −2
x + y = 1
−− w odpowiedzi jest x = 3 , y = −2
Nie rozumiem dlaczego wychodzi tylko jeden x tj ja robie to tak
y = 1− x i podstawiam do pierwszego rownania wiec mam
2|x| + 4 −4x = −2
|x| = 2x −3
x = 2x −3 lub x = −2x + 3
x=3 x=1
y=−2 y= 0
dlaczego nie jest brane pod uwage drugie rozwiazanie ? Prosze
o pomoc
10 lis 15:56
Piotr 10: IxI=2x−3 (..)
2
x
2=4x
2−12x+9
3x
2−12x+9=0
x
2−4x+3=0
Δ=16−12=4
√Δ=2
x=4+2/2=3 v x=4−2/2=1
2x−3 ≥0
Więc x=1∉
10 lis 15:58
Piotr 10: Popatrz gdy x=1, to
IxI=2*1−3
IxI= − 1 sprzeczność
10 lis 16:00
Dawid: Dziekuje za pomoc
10 lis 16:03