porównaj
asia: porównaj: 3√2 i √23
10 lis 15:42
Kamil: 3
p{2}...
√23
3
p{2}...4
√2
√2 to około 1,4
więc mamy
3 do potęgi 1,4 ... 1,4 do potęgi 3
3 do potęgi 14/10 .... 14/10 do potęgi 3
pierwiastek 10 stopnia z 3 do potęgi 14 ... 14 do potęgi 3/10 do potęgi 3
pierwiastek 10 stopnia z 3 do potęgi 10 razy 3 do potęgi 4.... 2774/1000
pierwiastek 10 stopnia z 3 do 4 .... 2,774
pierwiastek 10 stopnia z 81 .... 2,774
L<P, ponieważ L<1, a P=2,774
Chciałem to ładnie zapisać ale nie wychodził mi ten pierwiastek 10 stopnia w tym kodzie tego
forum
10 lis 16:02
Kamil: na te dwie początkowe linijki nie patrz zapomniałem skasować
10 lis 16:03
Piotr 10: Tak chyba nie można rozwiązywać
10 lis 16:08
Mila:
3√2 i (√2)3 Liczby dodatnie, porównamy kwadraty liczb
(3√2)2=9√2, ((√2)3 )2=23
9√2>91>23=8
10 lis 16:36