Problem
Piotr 10:

Działanie ◯( w środku tego kółka jest plus) w zbiorze liczb rzeczywistych dodatnich
zdefiniowane jest następująco:
a) Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b a ◯ b ≥ 0
b) Znajdź takie b, aby spełniona była równość 1 ◯ b = 3 ◯ 1
Wiem, że w a) jest to nierówność pomiędzy średnimi
Chodzi mi głównie co oznacza w ogóle ten zapis ''◯ a w nim w środku plus''
10 lis 15:25
Mila:
To jest przepis na związek między a i b.
10 lis 15:33
Piotr 10: Czyli w podpunkcie a) mam wykazać średnia arytmetyczna ≥ średnia harmoniczna
a w b) ?
10 lis 15:37
Mila: b) rozpisujesz wg przepisu
3◯1=...napisz , ułóż i rozwiąż rownanie.
10 lis 15:48
Piotr 10: A w ten sposób, a ja myślałem na początku, że to oznacza ''plus'', czyli 1+b=3+1

, ale zbyt
banalne to by się wydawało. Dziękuję !
10 lis 15:50