jaka jest pochodna funkcji?
gg: jaka jest pochodna funkcji:
f(x)=sinα⋅x2−x+cosα ?
10 lis 15:19
gg: jeśli różniczkuję po x to czy funkcja sinα⋅x2 jest złożona czy sinα traktuję jako parametr i
go nie różniczkuję...?
10 lis 15:22
ICSP: Gdy różniczkujesz po x to sinα oraz cosα są stałymi
10 lis 15:24
ICSP: a jak wiesz
jeżeli c jest stałą to
c' = 0
[c*f(x)]' = c * f'(x)
10 lis 15:24
gg: dzięki

f'(x)=2xsinα−1+cosα
tak?
10 lis 15:27
ICSP: nie
10 lis 15:35
gg: a jak?
10 lis 15:39
ICSP: bez cosα
10 lis 15:40
gg: no tak!
dzięki wielkie!
10 lis 15:42
asdf: f(x) = x
2 ⇒ f'(x) = 2x
f(x) = c * x
2, x jest jedynie zmienną, więc c jest stałą:
f'(x) = c * 2x
f(x) = sin(1)*x
2, x jest zmienną, sin(1) to jakaś wartość stała (bo argument funkcji sinus
jest stały), czyli:
f'(x) = sin(1) * 2x
f(x) = sin(c) * x
2, x jest zmienną, sin(c) jest wartością stałą (bo argument funkcji sinus
jest stały), czyli:
f'(x) = sin(c) * 2x
Wydaje mi sie, ze to są skutki przyzwyczajania uczniow w szkole sredniej, ze zawsze się liczy
f(x)...gdzie nawet uczen nie musi wiedziec co to znaczy te "f(x)"
10 lis 15:47
gg: już wiem, dzięki. Jestem w szkole średniej i nie często używam pochodnych. Akurat teraz mi się
przydadzą więc sobie przypominam
10 lis 16:00