kiełbasa
try: Rozwiąż:
a) 2sin2x+sinx−1=0
b) sin2x−3cosx−3=0
c)tg4−4tg4+3=0
10 lis 15:12
Kaja: 1.podstaw t=sinx, t∊<−1;1> i rozwiąż
10 lis 15:13
Kaja: 2. 1−cos2x−3cosx−3=0
−cos2x−3cosx−2=0
podstawienie t=cosx, t∊<−1;1>
10 lis 15:14
Kaja: c) czy tu na pewno oba wykładniki to 4?
10 lis 15:14
try: poprawiam c: tg4−tg2+3=0
10 lis 15:21
asdf:
co to jest tg
4?
10 lis 15:22
try: poprawka 2 raz.... c) tg4−4tg2+3=0
10 lis 15:23
try: ?
10 lis 15:25
Piotr 10: (tg2−2)2 − 1=0
(tg2−2−1)(tg2−2+1)=0
10 lis 15:26
try: a dziękuję!
10 lis 15:27
Piotr 10: tg2x
10 lis 15:29
try: mozecie rozwiązaać do konca b i c? bo mi nie wychodzi
10 lis 15:30
try:
10 lis 15:35
asdf: daj obliczenia
10 lis 15:35
Piotr 10: Ale co masz za problem?
(tg
2x−3)(tg
2x−1)=0
tg
2x=3 v tg
2x=1
tgx=
√3 v tgx=−
√3 v tgx=1 v tgx=−1
v
| | π | | π | | 2π | |
x= |
| + |
| + kπ = |
| +kπ , k∊C |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
v
v
| | π | | π | | 3π | |
x= |
| + |
| +kπ= |
| +kπ, k∊C |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
10 lis 15:36
try: b)
1−cos2−3cosx−3=0
−cos2x−3cosx−2=0
t=cosx t∊<−1,1>
−t2−3t−2=0
t2+3t+2=0
t2+3t=−2
a dalej?
10 lis 15:39
Piotr 10: Miałeś już funkcję kwadratową czy nie ?
10 lis 15:40
try: nie

a policzyć to z delty?
10 lis 15:43
5-latek: Piotr a co to za pytanie ?
Przeciez zeby liczyc rownania trygonometryczne musi miec przerobione rownania kwadratowe
wielomiany i wzory skroconego mnozenia
10 lis 15:46
Piotr 10: Nie musisz liczyć z delty, można inaczej
t2+3t+2=0
Stosuję wzór skróconego mnożenia (a+b)2
Zwijam to do wzoru:
t2+4t−t +4−2=0
(t+2)2 −t−2=0
(t+2)2 −(t+2)=0
(t+2)](t+2)−1]=0
(t+2)=0 v t+2−1=0
10 lis 15:46
try: nie, wlasnie nie przerobilismy rownan kwadratowych
10 lis 15:47
Piotr 10: 5−latek niekoniecznie. Ja w pierwszej klasie liceum nie miałem funkcji kwadratowej. A
trygonometrię zacząłem w I klasie już i musiałem sobie radzić z takimi równaniami bez używania
delty
10 lis 15:47
try: dziękuję bardzo Piotr!
10 lis 15:47
try: mam wlasnie tak samo, jak Ty
Piotr10
10 lis 15:48
Piotr 10:
10 lis 15:51