czy ktoś by mógł je rozwiązać żebym zobaczyła o co w
nich chodzi?
a)lim x−> 4( √1+2x−3)/√x−2
b)lim x−> −8( √1−x−3) / 2+3√x
c)lim x−> 3 [√x+13−2√x+1] / x2−9
d)lim x−> 0 [2− √x2+4] / √x2+16−4
e)lim−>+ nieskonczonosci (x+1 / 2x+1)x2
f)lim−> 0 (2+x / 3−x)x
g) lim−> +nieskonczonosci x(ln(x+1)−lnx)
h)lim x−>0 ln(1−5x) / 2x
i)lim x−>0 1/x √1+x / 1−x
j)lim x−>+ nieskonczonosci (√x2−5x+6−x)
| √1 + 2x − 3 |
| ||||||||||||
lim | = lim | = | |||||||||||
| √x − 2 |
|
| 2 √x | 2*2 | 4 | ||||
= lim | = | = | ||||
| √ 1 + 2x | √1 + 8 | 3 |