Liczy -4 i 7 są miejscami zerowymi trójmianu y=ax^2+bx+c i do wykresu trójmianu
Linaa: Liczby −4 i 7 są miejscami zerowymi trójmianu y=ax2+bx+c i do wykresu trójmianu należy punkt
A(8,36). Wyznacz parametry a, b i c.
10 lis 15:10
Kaja: y=a(x+4)(x−7) podstaw teraz ten punkt A i policz a. potem wyliczone a podstaw do powyższego
wzoru i zamień na postac ogólną, a następnie odczytaj pozostałe współczynniki
10 lis 15:11
5-latek: Zrob tak jak pisze Kaja i odpocznij od zadan .
Rozwiazujesz juz dlugo a to i tak nic nie da jak bedziesz zmeczona. DObrze?
10 lis 15:15
Linaa: postac oholna: 18x2−54x−504
a=18
b=−54
c=−504
taak?
10 lis 15:19
5-latek: 36=a(8+4)(8−7)
36=a12 to a=3
teraz y=3(x+4)(x−7)= policz
10 lis 15:26
Linaa: dobrze?
10 lis 15:27
5-latek: Taka uwaga . Jesli punkt nalezy do wykreu to oznacza to ze spelnia rownnanie krzywej
10 lis 15:28
Linaa: ogólna : 3x2−9x−84
a=3, b=−9, c=−84
tak ?
10 lis 15:31
5-latek: Jeszce raz
10 lis 15:34
5-latek: A teraz odpoczywamy .OK?
10 lis 15:35
Linaa: ok, na chwilę obecną koniec

dziękuję wam wszystkim
10 lis 15:35