Jeśli do pięciokrotności pewnej liczby x, nienależącej do zbioru liczb całkowity
Linaa: Jeśli do pięciokrotności pewnej liczby x, nienależącej do zbioru liczb całkowitych, dodamy jej
odwrotność, to otrzymamy 6. Wyznacz tę liczbę. Oblicz x−3.
10 lis 15:08
10 lis 15:10
Linaa: policzyłam i wyszło mi 5x2−6x+1=0, oliczyłam deltę i wyszło : x1=1/5, a x2=1, co dalej ?
10 lis 15:14
Kaja: | | 1 | |
dobrze, ale x∉C, więc jedyne dobre x to |
| |
| | 5 | |
10 lis 15:16
5-latek: | | 1 | |
Ale jeszcze trzeba policzyc x−3 czyli ( |
| )−3= policz |
| | 5 | |
10 lis 15:19
Linaa: ok, a x[−3}=53=125 ?
10 lis 15:21
5-latek:
10 lis 15:21
Linaa: wielkie dzięki
10 lis 15:22