Jasiek pokonał na rowerze 96 km, jadąc każdego dnia tę samą liczbę kilometrów ze
Linaa: Jasiek pokonał na rowerze 96 km, jadąc każdego dnia tę samą liczbę kilometrów ze stałą
prędkością. Gdyby szedł piechotą−poruszałby się ze średnią prędkością o 8km/dzień mniejszą i
potrzebowałby na przemierzenie tej trasy o 6 dni więcej. Oblicz, z jaką prędkością jechał
Jasiek i przez ile dni.
10 lis 15:05
Linaa: wie może ktoś jak się za to zabrać ?
10 lis 21:42
krystek: V * t=96
(V−8)*(t+6)=96 i oblicz
10 lis 21:44
Linaa: ale jak ?
10 lis 21:47
krystek: Tak jak układy równań liczymy
| | km | |
V →prędkość rowerzysty [ |
| ] |
| | dzień | |
t→czas jazdy [dni]
10 lis 21:50
Linaa: nic z tego, nie przejdzie

ale dzięki za chęci
10 lis 22:02
Linaa: no chyba, że ktoś mi to inaczej wytłumaczy
10 lis 22:15
Eta:
Jak napisała Ci
krystek, którą pozdrawiam

"dokończ" −− czyli rozwiąż ten układ równań:
(v−8)(96+6v)= 96v /:6
(v−8)(16+v)= 16v
16v+v
2−128−8v−16v=0
v
2−8v−128=0 Δ=..... = 576 ,
√Δ=24
| | 8+24 | | 8−24 | |
v= |
| = 16 v = |
| <0 −−− odrzucamy |
| | 2 | | 2 | |
Odp: Jasiek jechał 6 dni z prędkością 16 km/h
10 lis 22:30
=: t − il. dni
V − prędkość(il.km/1dzień)
s=96 km
v * t = 96 → t = 96v
(v−8)(t+6) = 96
vt + 6v −8t −48=96
6v − 8t − 48 = 0
6v2 − 768 − 48v = 0
v2 − 8v − 128= 0
teraz trza obliczyć deltę i po spr
10 lis 22:34
krystek: @
Eto ,również pozdrawiam i zdrówka życzę
10 lis 22:35
5-latek: To ja tez pozdrawiam obie Panie i

dla obu Pan
10 lis 22:36
5-latek: Wzor na droge jest taki
s=v*t to musisz zapamietac bo w tablicach maturalnych nie ma
ttego wzoru
jesli przejechal 96km ze stala predkoscia to naszse s=96 czyli mozemy zapisac jedno rownanie
v*t=96
Teraz ukladamy drugie rownanie
mamy pwiedziane ze gdyby szsdel z predkoscia o 8km/dzien mniejsza czyli (v−8) to szedlby
6dni wiecej czyli (t+6) ale droga do przebycia czyli s pozostaje ta sama czyli s=96 to
mozemy zapisac drugie rownanie (v−8)(t+6)=96
Mamy wiewc taki uklad rownaan
v*t=96
(v−8)(t−6)=96 ato juz masz rozwiazane
Zapoznaj sie z tym schematem dobrze bo takie sa zadania tego typu na maturze OK?
10 lis 22:46
Roma: +++ to zadanie jest prawidłowe gdyż zgadza się z podpowiedziami z ksiązki +++
V−prędkość
t−czas
Vt= 96
(V−8)(t+6)=96
Vt= 96
Vt+6v−8t−48=96
96+6v−8t−48=96
6v−8t−48 /:6
v= 43t + 8
t( 43t + 8) = 96
43t + 8t =96 /*3
4t2 + 24t= 288 /:4
t2 + 6t − 72 = 0 i z tego obliczyć deltę
14 lis 18:22