Trójmian kwadratowy x=ax^2+bx+c osiąga wartość największą równą -5 dla argumentu
Linaa: Trójmian kwadratowy x=ax2+bx+c osiąga wartość największą równą −5 dla argumentu 2 i do wykresu
trójmianu należy punkt A=(4,−7). Wyznacz parametry a,b i c.
10 lis 14:27
wredulus_pospolitus:
kobieto ... przystopuj trochę z tymi zdankami
10 lis 14:29
wredulus_pospolitus: zaraz tutaj całą książkę nam przepiszesz
10 lis 14:29
Linaa: to nie książka tylko zadania, z którymi nie mogę sb poradzić
10 lis 14:31
Kaja: czyli wierzchołek to punkt (2,−5). zatem
y=a(x−2)
2−5
a ponieważ punkt A należy więc: −7=a(4−2)
2−5
−7=4a−5
−2=4a
teraz to sprowadź do postaci ogólnj i odczytaj współczynnik b i c
10 lis 14:31
5-latek: Pewnie maturzystka i chce nadrobic to co stracila
10 lis 14:32
Linaa: tak to jest jak w gimnazjum cały czas lekcje przepadały, a w liceum nie ma kto wytłumaczyć
10 lis 14:35
Linaa: to bd −1/2x2+2x−3?
10 lis 14:37
Kaja: c=−7
10 lis 14:39
5-latek: | | 1 | |
No to teraz a= − |
| to wiemy b= ile? i c= ile? |
| | 2 | |
10 lis 14:39
Linaa: b=2 c=−7
10 lis 14:41
Kaja: tak
10 lis 14:54