Dane jest równanie (x+3)(x+5)(x+k^2-1)=0. Wyznacz wszystkie wartości parametru k
Linaa: Dane jest równanie (x+3)(x+5)(x+k2−1)=0.
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których to równanie ma dokładnie 2 rozwiązania.
10 lis 14:22
Kaja: x+3=0 lub x+5=0 lub x+k2−1=0
x=−3 x=−5 x=1−k2
czyli 1−k2=−3 lub 1−k2=−5
k2=4 k2=6
k=2 lub k=−2 k=√6 lub k=−√6
k∊{−√6, −2, 2, √6}
10 lis 14:25
Lemon: Dwa rozwiązania już są: x=−3 i x=−5
z trzeciego nawiasu dostajemy x=1−k
2
żeby pozostały 2 pierwiastki, to 1−k
2=−3 lub 1−k
2=−5
rozwiąż
10 lis 14:26
wredulus_pospolitus:
dokładnie dwa rozwiązania czyli
k2−1 = 3 lub k2−1 = 5 −−− bo tylko wtedy będą dokładnie 2 (różne) rozwiązania ... w każdym
innym przypadku będą 3 (różne) rozwiązania, czyli: −3, −5 i −k2+1
10 lis 14:27
Linaa: przepraszam, ale nie ogarniam

każde rozwiązanie inne
10 lis 14:44
Kaja: jak każde inne? z wszystkich powinno wyjść to samo.
10 lis 14:46
Linaa: ok, juz wiem
10 lis 14:48