matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny
Sara:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
), w którym a
8
=23 oraz S
7
=105
10 lis 14:19
Kaja:
2a
1
+6r
a
8
=a
1
+7r S
7
=
*7
2
2a
1
+6r
23=a
1
+7r 105=
*7
2
weź te dwa równania z a
1
i r w układ i rozwiąż
10 lis 14:21