Wielomiany, 2 zadania, raczej proste...
Bart: Dany jest W(x)= x
4 + 3x
2 − x +3 oraz Q(x)= x
2 + 7x
Oblicz:
a) W(x) − 2Q(x)
b) W(x)*Q(x)
Help
10 lis 14:17
Kaja: W(x)−2Q(x)=x4+3x2−x+3−2(x2+7x)=x4+3x2−x+3−2x2−14x=....dokończ
10 lis 14:18
Kaja: b) (x4+3x2−x+3)(x2+7x)=x6+7x5+3x4+21x3−x3−7x2+3x2+21x=...dokończ
10 lis 14:19
Sara: Błąd, powinno być
Dany jest W(x)= x4 + 3x3 − x +3 oraz Q(x)= x2 + 7x
W(x) − 2Q(x) = x4+3x3−x−2x2−14x = x4+3x3−3x2−15x+3
10 lis 14:20
Kaja: a skąd wiesz że tam powinno być do potęgi 3? masz takie samo zadanie?
10 lis 14:22
Sara: Tak, identyczne
10 lis 14:41
Kaja: to niech Bart poprawi i policzy
10 lis 14:43
Bart: No ok, w a) mamy:
x4+3x3−3x2+3 = x3(x+3) −3x(x−5)+3, przyznam szczerze, że nie mam pojęcia co z tym dalej
zrobić ;>
11 lis 14:00
Bart: W powyższym błąd, doszedłem już do równiania
x3(x+3)−3(x2+5x−1) =0
11 lis 14:51
5-latek: I dalej mnozysz to
11 lis 14:52
Bart: Po to to zwijałem, żeby teraz z powrotem przemnażać?
11 lis 14:59