Mając dane: tga=3/4 Oblicz sina/cos^2a (i inne zadania z matury)
Mbda: Mam kilka zadań, które muszę rozwiązać:
1. Mając dane: tgα= 3/4, oblicz sin α/cos2 α
2. Mamy narys. równoległobok ABCD.
Prosta przechodzi przez wierzchołek A, przecina przekątna BD w punkcie E, bok BC w punkcie F
oraz CD w punkcie G.
Udowodnij, że |AE|2= |EF| * |EG|
3. Mając dany czworokąt ABCD (dowolny) oraz pole czworokątu A'B'C'D' równe 4, gdzie A' leży w
połowie boku AB, B' w połowie boku CB, C' w połowie boku DC oraz D' w połowie boku DA oblicz
pole ABCD.
10 lis 14:08
wredulus_pospolitus:
1)
| | sinx | |
tgx = |
| −> 4sinx = 3cosx |
| | cosx | |
+ jedynka trygonometryczna ... i liczysz
10 lis 14:09
Mbda: Pierwsze to jeszcze w miarę łatwe ale te 2 pozostałe.
10 lis 16:22