Pochodne
Kiwi: z=√ 1−arcsiny1+arcsiny
Proszę o pomoc, gdy to rozwiazuje nie chce mi wyjsc takie rozwiazanie jak w opd, nie chce mi
sie to tak dobrze skrocic.
Slabo widac, tam pod pierwiastkiem jest 1−arcsiny(na gorze) 1+arcsiny(na dole)
10 lis 13:59
10 lis 14:20
Kiwi: 1√1−y2[(arcsiny)2−1*√1−arcsiny1+arcsiny
na poczatku wszystko jest pod jedynka ten arcsin...−1 tez
10 lis 14:49
john2: Nie wiem, skąd ten minus coś tam w mianowniku. Moim zdaniem powinno być tak, jak zrobił
Jakub tamten przykład, czyli:
| | 1 − arcsiny | |
[( |
| )1/2]' = |
| | 1 + arcsiny | |
| 1 | |
| * |
| | √1 − arcsiny | | 2* |
| | | | √1 + arcsiny | |
| |
| | (1 − arcsiny)'*(1 + arcsiny) − (1 − arcsiny)(1 + arcsiny)' | |
* |
| = |
| | (1 + arcsiny)2 | |
| 1 | |
| * |
| | √1 − arcsiny | | 2* |
| | | | √1 + arcsiny | |
| |
| | | | 1 | | 1 | | − |
| *(1 + arcsiny) − (1 − arcsiny) |
| | | | √1 − y2 | | √1 − y2 | |
| |
* |
| = |
| | (1 + arcsiny)2 | |
Mnożę licznik i mianownik drugiego ułamka przez
√1 − y2
| 1 | |
| * |
| | √1 − arcsiny | | 2* |
| | | | √1 + arcsiny | |
| |
| −(1 + arcsiny) − (1 − arcsiny) | |
| = |
| (1 + arcsiny)2 | |
| 1 | | −2 | |
| * |
| = |
| | √1 − arcsiny | | 2* |
| | | | √1 + arcsiny | |
| | (1 + arcsiny)2*√1 − y2 | |
| −1 | |
| = |
| √1 − arcsiny(1 + arcsiny)−1/2 * (1 + arcsiny)2*√1 − y2 | |
| −1 | |
| = |
| √1 − arcsiny (1 + arcsiny)3/2*√1 − y2 | |
| −1 | |
| |
| √(1 − arcsiny)(1 + arcsiny)3*(1 − y2) | |
10 lis 15:36
Kiwi: ok dzieki za pomoc, mi tez cos podobnego wychodzilo
10 lis 15:39
Kiwi: Chociaz pod koniec mozna inaczej mozna dwa razy skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia. I
wyjdzie polowa mojego rozwiazania bez koncowki ( * pod pierw..)
10 lis 15:55