Rozwiązaniem równania /x-a/=9 są liczby -2 i 16. Oznacza to, że a= ? /.../ - w
Linaa: Rozwiązaniem równania /x−a/=9 są liczby −2 i 16. Oznacza to, że a= ?
/.../ − wartość bezwzględna
10 lis 13:58
Kaja: podstaw za x liczbe −2 i rozwiąż a potem liczbe 16 i też rozwiąż
10 lis 14:00
Linaa: /−2−a/=9 /−2−a/=−9
a=−11 ⋁ a=7
/16−a/=9 /16−a/=−9
a=7 ⋁ a=25
tak ?
10 lis 14:05
Kaja: nie pisz |−2−a|=−9 i |16−a|=−9. Jest to nie prawda, bo wartość bezwzględna jest nieujemna.
ale bez tego reszta jet ok
10 lis 14:07
Linaa: czyli będzie a=−11 v a=7 ?
10 lis 14:09
Kaja: rozwiązania będą takie jak napisałaś (te cztery)
10 lis 14:13
Linaa: z tym, że mam wybrać dobrą odpowiedź:
a)−7
b)−6
c)6
d)7
czyli bd 7, tak ?
10 lis 14:15
Kaja: tak
10 lis 14:16
Linaa: ok, dzięki
10 lis 14:16