równanie trygonometryczne z określonym zbiorem
Hope: równanie trygonometryczne z określonym zbiorem
rozwiąż równanie:
tg3x=1 w zbiorze (0,π)
3x= π/4 + kπ
x = π/12 + kπ/3
i teraz co?
10 lis 13:50
Kaja: i teraz z tych wszystkich rozwiązań wybierz tylko te które należą do przedziału (0;π)
10 lis 13:51
Hope: x = π/12 + kπ/3
czyli mam dodawać lub odejmować to π/4 ?
x = π/12 ∨ x= 5π/12 ∨ x=9π/12
coś takiego?
10 lis 13:54
Kaja: | | 8 | | 9 | |
tyko tam chyba powinno być |
| π a nie |
| π |
| | 12 | | 12 | |
10 lis 13:56
Kaja: | | 5 | | 4 | |
i zamiast |
| π powinno być |
| π |
| | 12 | | 12 | |
10 lis 13:57
Kaja: oj chyba źle napisałam
10 lis 13:57
Kaja: dobrze było. przepraszam
10 lis 13:57
Hope: zerknęłam do odp. i jest 9
10 lis 13:58
Kaja: popatrz na mój post wyżej
10 lis 13:58