prosze o pomoc, gg:6961151
ewa: Niech prawdopodobieństwo tego, że statystyczny student nie jest przygotowany do ćwiczeń, wynosi
1/3. prowadzący ćwiczenia wybiera 5 osób. Oznaczmy przez X liczbę osób, spośród wybranych,
które nie są przygotowane do ćwiczeń (osobę nieprzygotowaną możemy zakodować jako 1 (umownie
sukces), a w przeciwnym wypadku jako 0 ).
a) Określ rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
b) Wyznacz najbardziej prawdopodobną liczbę sukcesów, jeżeli losowo wybrana grupa z większej
podpopulacji liczy n=27 osób, następnie n=35 osób. Podaj rozwiązanie dla dowolnej wartości n.
10 lis 13:36
PuRXUTM: prawdopodobieństwo tego, że statystyczny student nie jest przygotowany do ćwiczeń, wynosi 9/10

serio
10 lis 13:38
wredulus_pospolitus:
ale jakiej pomocy od nas oczekujesz

Oblicz sobie:
P(A
0) =
P(A
1) =
P(A
2) =
....
P(A
5) =
gdzie A
k −−− wybrano dokładnie 'k' nieprzygotowanych
dla obu liczebności grup
to jest poziom liceum
10 lis 13:40
ewa: tylko nawet nie wiem jak się zabrać za obliczenie np. P(A0)?
10 lis 13:51