całkowanie
Łukasz: Proszę o pomoc w obliczeniu tej całki:
∫sin(lnx)dx
Całka powinna być rozwiązana metodą całkowania przez części. Mój sposób jest taki:
| | 1 | |
u=sin(lnx) u'=cos(lnx) |
| |
| | x | |
v'=1 v=x
teraz podstawiam do wzoru:
uv−∫u'vdx
chciałem doprowadzić do takiej postaci, żeby powstało "równanie o jednej niewiadomej", gdzie tą
niewiadomą byłoby to: ∫sin(lnx)dx, ale wynik wyszedł inny niż w odpowiedziach, a błędu
rachunkowego nie zrobiłem
| | 1 | |
Ma ktoś jakiś inny pomysł? Wynik ma być następujący: |
| x(sin(lnx)−cos(lnx))+c |
| | 2 | |