| 1 | ||
limn→∞ sin( | )=0 | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
|sin( | )|<ε, sin( | )< | więc nie wiem dlaczego dalej jest | | |<ε dlaczego | ||||
| n | n | n | n |
| 1 | 1 | |||
możemy tak to zastosować gdyby było sin( | )> | to bym zrozumiał.... | ||
| n | n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
sin | < | jest prawdziwe tylko dla n>0 (bo wtedy 0 < sin | < | ), a | ||||
| n | n | n | n |
| 1 | ||
Masz pokazać, że |sin( | ) − 0| < ε | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
|sin( | ) − 0| < | | | < ε dla n > | ⇒ n0 = [ | ] + 1 | ||||
| n | n | ε | ε |
| 1 | ||
Więc pokazaliśmy, że dla takiego n0 wartość sin( | ) jest dostatecznie mała | |
| n |
| 1 | ||
Godzio ale skąd my wiemy że | < ε ![]() | |
| n |
| 1 | 1 | ||
<|sin( | ) − 0|< ε | ||
| n | n |
| 1 | ||
to by było wiadomo że | <ε a tak to ja nie wiem czy tak jest... | |
| n |
| 1 | ||
... czyli w tym przypadku) = [ | ] + 1 | |
| ε |
| 1 | ||
ale skąd my wiemy że | <ε ![]() | |
| n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
wiemy tylko z założenia że |sin( | −0|<ε i że sin( | )< | czego do końca pewny | |||
| n | n | n |