matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenia logarytmiczne
skuteroholik:
log
8
32+2= proszę o obliczenia najlepiej z opisem co skąd się wzięło
10 lis 13:25
Kaja:
niech log
8
32=x. no to z def. logarytmu : 8
x
=32 (2
3
)
x
=2
5
2
3x
=2
5
3x=5 /:3
5
x=
3
5
zatem log
8
32=
3
5
2
czyli log
8
32+2=
+2=3
3
3
10 lis 13:44