oblicz prawdopodobieństwo
ewa: Trzyletnie dziecko bawi się 10−cioma klockami z wyrytymi literami: A, A, K, S, S, T, T, T, Y, Y
i układa je w rzędzie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że ułoży słowo „STATYSTYKA”.
Czy to zdarzenie jest bardziej prawdopodobne od zdarzenia losowego wytypowania 5−ciu liczb
spośród 42 kolejnych liczb naturalnych (nagroda I−go stopnia w „Express Lotku”).
10 lis 12:50
daras: GG:2489859
radzę zajrzeć do zbioru zadań Plucińskich
10 lis 12:57
daras: przepraszam , bezmyślnie przepisałem odpowiedź ze zbioru a tam dziecko układało słowo
MATEMATYKA
| | 2!2!3!2! | | 1 | |
w Twoim przypadku to będzie p= |
| = |
| |
| | 10! | | 75600 | |
10 lis 13:04
ewa: "daras" napisałam do Ciebie na gg
10 lis 13:12
daras: | | 1 | | 5!37! | |
w Express Lotku P(5)= |
| = |
| ≈ 0,000001 |
| | | | 42! | |
10 lis 17:16