Wielomiany
elongacja: Rozłóż wielomian na czynniki.
y=(x+3)
2−(2x+1)
2
Proszę o przebieg zadania
10 lis 12:20
Kaja: mozna zastosowac wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
y=(x+3−(2x+1))(x+3+2x+1)=(−x+2)(3x+4)=−(x−2)(3x+4)=−3(x−2)(x+43)
10 lis 12:22
5-latek: Popatrz masz taki wzor skroconego mnozenia a
2−b
2=(a−b)(a+b) Widzisz go tutaj ?
tylko ze u nas bedzie a=x+3 a b=2x+1 wiec wstawiaj i licz
10 lis 12:24
Kaja: i znów
10 lis 12:26
5-latek: NIc nie szkodzi

Ale czas juz sie zmniejsza
10 lis 12:27
Kaja: refleks Ci się poprawia 5−latku?
10 lis 12:28
5-latek: Musze CI powiedziec ze juz nie ten refleks co ponad 30 lat temu byl

Ale pracuje nad tym
10 lis 12:30
Kaja: no ćwicz ćwicz
10 lis 12:32
elongacja: hmmm... zabieram sie za analize

dzięki wam
10 lis 12:47