Wykonaj zadania
Liliana: 1. Oblicz. 1,2:3/5 − 1 1/3 * 0,3
2. Uprość wyrażenie (2x−3y)2 − 2x(2x−3y)
3. Wysokość trójkąta równoramiennego ma długość 40/7 cm , a ramię 50/7 cm. Oblicz długość
podstawy trójkąta.
10 lis 12:18
Kaja: 1. napisz porządnie
2. zastosuj wzór skróconego mnożenia i wymnóż 2x przez nawias.
3. zastosuj tw. Pitagorasa
10 lis 12:19
Liliana: 1,2 : 3/5 − 1 i 1/3 * 0,3
10 lis 12:21
Kaja: | 12 | | 3 | | 4 | | 3 | | 12 | | 5 | | 4 | | 20 | | 4 | | 16 | |
| : |
| − |
| * |
| = |
| * |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 10 | | 5 | | 3 | | 10 | | 10 | | 3 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
możesz sobie to jeszcze skrócić
10 lis 12:25
Liliana: Zrobisz mi wszystie zadania? bo chce mieć pewność, że jesr dobrze.
10 lis 12:28
Kaja: to ty je tu rozwiąż a ja mogę sprawdzić
10 lis 12:29
Liliana: w tym 2 , nie da się dać wzory skróconego mnożenia, bo są dwa minusy i potęga w jednym
nawiasie.
10 lis 12:35
Kaja: wzór zastosuj do (2x−3y)2
10 lis 12:36
5-latek: Zadanie nr 2
(2x−3y)2−4x2+6xy= ........
Teraz zastosuj wzor skroconego mnozenia (a−b)2=a2−2ab+b2 i licz dalej
Pokaz jak liczysz
10 lis 12:39
Liliana: 4x2 − 10xy + 9y2 − 4x2 + 6xy = 9x2 − 4xy
10 lis 12:45
5-latek: Zle policzone (2x−3y)2 znajdz blad
10 lis 12:47
Kaja: źle. skąd sie wzięło 10xy?
10 lis 12:47
Kaja: no super 5−latku
10 lis 12:48
Liliana: nwm hahahah
10 lis 12:48
5-latek: Dzieki
Kaju 
Chociaz troche sie posmieje
We wzorze jest nie − 2(a+b) a
−2a*b
wiec ile to jest 2*2x*3y= ile
10 lis 12:54
5-latek: No co tak dlugo liczysz ?
10 lis 13:01