Marcino: Suma 3 liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu Geometrycznego o ilorazie większym od 1
jest równa 52 ,jeżeli do pierwszej liczby dodamy 2 ,do drugiej 12 a do trzeciej 6 to
otrzymamy 3 kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego ,znajdź te liczby .
pomocy
28 wrz 18:57
ryba: a+aq+aq2=53 , { (a+2)+(aq2+6)}
---------------------- = aq+12
2
q2-2q+1 /q2+q+1 = 4/13 3q2 +10q+3=0
delta=64 q1=-3 q2 =-1/3 a1=9 , a2=1
geo. 1,-3,9, arytm, 3,9,15,
7 paź 00:22
ryba: błąd w redukcji wyrazów podobnych-ma być→3q2-10q+3=0 delta=64 q=3 lub q=1/3
a=4 geo.=4,12,36, dla q=3 ar.=6,24,42,
a=36 geo.=36,12,4, dla q=1/3 ar.=38,24,10,
7 paź 09:09