rownania
Kiełbasa: rozwiąz równanie:
sinx= − √3/2
wyliczyłam:
x= −π/3 + 2kπ
w odpiedziach: x= −π/3 + 2kπ ⋁ x= 4π/3 + 2kπ wytłumaczyłby ktoś tę drugą możliwość?
można zastosować wzór
x=x0+2kπ lub x=(π−x0)+2kπ, k∊C.
π
x0 = −
3 , bo sin(−π/3)=−√3/2
nie bardzo wiem co podstawiac pod x0 w tym wzorze
10 lis 11:43
Kaja: | | π | | π | |
skoro jednym z rozwiązań jest − |
| , to pod x0 podstaw − |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 lis 11:48
Kiełbasa: a jak wtedy uzyskam ten drugi wynik?
10 lis 11:48
Kaja:
x=(π−(−
π3))+2kπ
x=(π+
π3)+2kπ
x=
43π+2kπ
10 lis 11:50
krystek: Popatrz na wykres funkcji sinx
Ujemna w III i IV ćwiartce ,
| | π | | π | | π | |
x=π+ |
| lub sinx=2π− |
| można zapisać x=− |
| są to te same kąty |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 lis 11:52
Kiełbasa: mam jeszcze podobny przykład:
cosx=√2/2
x= π/4 + 2kπ
teraz podstawiając do wzoru pod x0 π/4
x= (π − π/4) + 2kπ = 3π/4 + 2kπ , a według odp. x= π/4 + 2kπ ⋁ x= −π/4 + 2kπ
10 lis 12:01
Kaja: ale to jest cosinus a nie sinus,.dla cosinusa jest:
x=x0+2kπ, gdzie k∊C lub x=−x0+2kπ, gdzie k∊C
10 lis 12:03
Kiełbasa: aha, dzięki
10 lis 12:05