funkcja kwadratowa
kaaaro: dla jakich wartości parametru m liczba 1 zawiera się między różnymi pierwiastkami równania
(m−5)x2−4mx+m−2=0?
10 lis 11:18
wredulus_pospolitus:
1)
równanie musi mieć dwa RÓŻNE pierwiastki, a więc:
m−5 ≠ 0 (aby to było równanie kwadratowe)
Δ > 0 (aby były dwa różne pierwiastki
2)
skoro '1' ma się zawierać pomiędzy rozwiązaniami to:
2.1) gdy m−5 > 0 , to W(1) < 0 (patrz jak wygląda wykres paraboli)
2.2) gdy m−5 < 0 , to W(1) > 0 (patrz jak wygląda wykres paraboli)
rozwiązujesz
10 lis 11:22
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m liczba 1 zawiera się między różnymi
pierwiastkami równania
f(x)=(m−5)x2−4mx+m−2=0 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub warunki zadania spełnia wystarczająco dobrze układ nierówności :
Δ ≥ 0 i a*f(1)< 0 ⇔ 16m
2−4(m−5)(m−2) ≥0 /:4 i (m−5)(m−5−4m+m−2)< 0 ⇔
⇔ 4m
2−m
2+7m−10 ≥0 i (m−5)(−2m−7)< 0 /:(−2) ⇔
⇔ 3m
2+7m−10 ≥0 i (m−5)(m+3,5) >0 ⇔
⇔ 3m
2−3m+10m−10 ≥0 i (*)
(m< −3,5 lub m >5 , ale 3m(m−1)+10(m−1) ≥0 ⇒
⇒ (m−1)(3m+10) ≥0 /:3 ⇔ (m−1)(m+3
13) ≥0 ⇔
m ≤−313 lub m ≥1, a
stąd i z (*) ⇔
m< −3,5 lub
m >5 ⇔
m∊(−∞; −3,5) U (5;+∞) . ...
10 lis 18:55