dzielenie wielomianów
bearus: Hej, pomoże mi ktoś w zrobieniu lub wytłumaczy krok po kroku jak wykonać dzielenie wielomianów:
W(x)=2x4−3x3−2x2+10x+5 : V(x)=2x+1. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
10 lis 10:44
10 lis 10:47
Saizou : albo zastosować taki 'myk'
W(x)=2x
4−3x
3−2x
2+10x+5=
2x
4+x
3−4x
3−2x
2+10x+5=
x
3(2x+1)−2x
2(2x+1)+5(2x+1)=
(2x+1)(x
3−2x
2+5)
zatem
| W(x) | | (2x+1)(x3−2x2+5) | |
| = |
| =x3−2x2+5 |
| V(x) | | 2x+1 | |
10 lis 11:06
bearus: Saizou dzięki wielkie, nie myślałam w sumie żeby podejść do tego od tej strony. Szkoda, że
takiej metody nie da się zastosować do wszystkich przykładów

Jeszcze raz wielkie dzięki !
10 lis 12:14
Saizou : wszystko się da

tylko trzeba chęci i umiejętności
10 lis 12:24